Hřiště za budovou školy

Hrabováci mají již několik měsíců, díky předchozímu vedení školy a Nadaci ArcelorMittal, možnost využívat nové venkovní fitness nářadí.

Vybavení se podařilo pořídit ještě v minulém školním roce 2014/2015 v projektu „Hrabovský ninja faktor – venkovní vybavení pro ZŠ Paskovská 46“. ZMOb Hrabová na svém jednání dne 3. 6. 2015 rozhodlo o uzavření darovací smlouvy s danou společností ArcelorMittal Ostrava a.s.

IMG_8964

Celkové náklady na projekt byly 121 000 Kč, kde 95 000 Kč přispěla Nadace ArcelorMittal a 26 000 Kč šlo z rozpočtu školy. V rámci projektu se zakoupily 4 kusy fitness nářadí na venkovní využití a vše je v provozu na pozemku za budovou základní školy.

IMG_8967

IMG_8965

Nebezpečný stav stávajícího sportovního hřiště

Bohužel je potřeba upozornit na žalostný a nebezpečný stav některých starších herních prvků hřiště. Zřizovatelem a provozovatelem veřejného školního sportovního hřiště je “v době pro veřejnost” městský obvod Hrabová.

IMG_8972

IMG_8983

Některé dřevěné prvky postupem času prohnily a úřad je tak nechal “pro jistotu” označit jedinou cedulkou ZÁKAZ VSTUPU NA HERNÍ PRVKY. Kterých herních prvků se to konkrétně týká nemůže být na pohled nikomu jasné. Vždy přítomní brigádníci mají povinnost rodiče i děti na špatný stav zařízení upozorňovat.

IMG_8974

IMG_8975

Kdy bude hřiště opraveno?

Otázka na kterou v době psaní článku neznám odpověď. Nejsnažší by bylo se podívat na termín plánované kontroly, ale ta se podle štítku na lezeckém herním prvku nekonala ani jednou od samotného zprovoznění v roce 2009.

IMG_8978

Životu nebezpečné brány

Všichni víme, jak jsou nezajištěné fotbalové branky životu nebezpečné. Je zarážející, že na hřišti provozovaném naší obcí se nacházejí nezabezpečené a životu nebezpečné branky! I kdyby byl dozorující personál poučen a důsledně hlídal správné zacházení s bránou, tak nikdo není schopen zaručit, že budou děti v bezpečí, když “prolezou” dírou, aby si na bránu zaťukali s fotbalovým balónem.

IMG_8977

Kdy a kde už brány zabíjely?

V srpnu 2014 zabila fotbalová brána chlapce v Rosoškách u Jaroměře. Převrátila se na něj, když se na ní houpal.

V říjnu 2011 zahynul na fotbalovém hřišti v Lubenci na Lounsku třináctiletý chlapec poté, co na něj spadla přenosná branka.

Kovová konstrukce házenkářské branky na hřišti v Dolní Cerekvi na Jihlavsku v prosinci 2009 těžce zranila šestiletou dívku, která o dva dny později zemřela. V srpnu téhož roku konstrukce branky usmrtila třináctiletého chlapce v Přibyslavicích u Okříšek na Třebíčsku. Chlapec na sebe při hře s míčem branku převrátil a ta mu zlomila vaz.

Podobným způsobem zahynul v roce 2006 třináctiletý hoch z Plzně a čtrnáctiletý z Blanenska.

V roce 2005 se podobně zabil devatenáctiletý mladík v Opatově u Svitav.

 

Zdroj: Kdy a kde už brány zabíjely?

9 Komentáře

  1. Milan Slíva jr. říká:

    Nevím proč, ale závěr článku mi připomněl

    https://youtu.be/O2dNyDr55oA

    Jinak samozřejmě podnětný článek, děkuji za něj a za mne palec nahoru.

    Zajímalo by mne jaká byla cena původního hřiště i s herními prvky a jak mohlo tak rychle zchátrat. Nemohlo být použito odolnější dřevo?

    Co se týče branek, tak to je trestuhodná nedbalost.

  2. Šárka Tomisová říká:

    A před x-lety spadla kovová branka v nedalekém Krmelíně.
    Bylo to ještě za dob hlubokého komunismu, protože jsme na druhý den museli do prvomájového průvodu.

    Stalo se to v noci 30.4., kdy se hlídala májka.

    Branka zabila dívku a zle pochroumala chlapce, byl to tehdy velmi smutný první máj.

  3. Stanislav Holiš říká:

    Slečny jsem se ptal, kdy to bude opraveno, prý do jara. Ale je to neoficiálí informace.

  4. Díky Radku za zveřejnění této havarijní situace. Jen mě zaráží, jak k něčemu takovému mohlo dojít. Dětská hřiště mají spoustu povinností pro provozovatel např. viz http://www.revizaci.cz/revize/ostatni/hriste-pro-deti. je normální, že dochází k postupnému opotřebení, ale například tak vyhnilý trám nevznikne mezi periodickou prohlídkou, tedy pokud se vůbec nějaké konaly či byly jen na papíře. Ještě , že moji vnuci při návštěvě nemají čas ani chuť na toto hřiště jít. No, ale můžu si jen povzdechnout ” Ach jo, zase se odkopali”

    • Radomír Orkáč říká:

      Pane Petano, dekuji, ten odkaz jsem potreboval. Bohuzel jsem se jiz nekolikrat presvedcil, ze obec nezna slovo “bezodkladne”:

      Závady k nichž došlo v průběhu provozu a představují riziko bezpečnosti by měli být bezodkladně opraveny.

      Pokud tak není možné, doporučuje se zařízení zajistit proto použití, př. znebybněním nebo odstraněním.

      Pokud není zařízení bezpečné, měl by být veřejnosti, vstup zakázán, např když:

      – instalace zařízení není dokončena
      – povrch tlumící nárazy nebyl nainstalován
      – údržba nemůže zabezpečit požadovanou úroveň bezpečnosti

  5. Celé mě to velmi vytáčí, jak to může vzniknout. Copak obec nemá plán revizí a kontrol všech svých zařízení které vlastní nebo provozuje? obecně ukládá zákoník práce ve svých prováděcích předpisech, že každé zařízení musí být minimálně jednou ročně kontrolováno. Kontrola není definována, ale týká se všeho, ne jen kde jsou předepsány revize kontroly legislativou ( vyhrazená zařízení) ale fakt každé zařízení.
    docela bych viděl rád na oficiálních stránkách obce takovýto plán revizí a kontrol a u něj skutečné plnění. Tak bych se podíval na www než bych pustil děti na obecní houpačku a nebo než bych si šel sednout na obecní lavičku. Jen když si vzpomenu na ty polámané a vyhnilé lavičky u nyní rekonstruovaného hřiště. Nebo aby na těchto atrakcích byly cedulky jak na hydrantu či hasicím přístroji s datem revize a platností do kdy.
    Celkově u mě úřad poklesl na úroveň lumpáckých firem, které také občas vídám, kde je škoda peněz na blbosti a taktéž nemají čas na blbosti – tedy bezpečnost svých zaměstnanců / u nás občanů.

  6. Šárka Tomisová říká:

    Na hřiště za školou jsem se byla podívat pouze jednou a to již velmi dávno a připadalo mi povedené. Detailů jsem si přirozeně nevšimla, vnímala jsem ho jako celek.

    Proto mě celý tento článek značně překvapuje…

    Když už nic, předpokládala bych, že starosta, původním povoláním tělocvikář na místní škole a duší stále sportovec, bude mít toto hřiště jako svou výkladní skříň.

    A ejhle, ani toto neplatí…

  7. Šárka Tomisová říká:

    A dodatek…

    raději dětem 2 nové bezpečné branky než zbytečné 2 kalendáře.

  8. Stanislav Holis říká:

    Stejně nechápu, jak se mohlo někomu podařit rozlomit tu kulatinu, když byl ten konec tak dobře zapouzdřený a ukotvený, to museli nějak povolit a potom zlomit.

[email protected] [email protected]