Zápis z jednání Komise výstavby – 7.1.2016

Zápis z jednání Komise výstavby, dopravy a ekologie
Rady městského obvodu Hrabová dne 7. 1. 2016

Přítomni: dle prezenční listiny

Usnesení:

  1. Komise souhlasí s předloženým alternativním návrhem řešení chodníku Perunova-Jezerní.
  2. Komise žádá Ing. Faicovou o předložení stanoviska KÚ MSK k výjezdu autobusů z ul. Místecké původním sjezdem u pneuservisu jako pokračování vyhrazeného jízdního pruhu pro autobusy. (2 členové se zdrželi)
  3. Komise doporučuje prodloužení chodníku podél ul. Paskovské jižně od ul. Poplužní s přechodem pro chodce. (1 člen se zdržel)
  4. Komise doporučuje prověřit možnost vybudování nových podélných parkovacích míst na ul. U Kotelny mezi domy č. o. 14 a č. o. 16.
  5. Komise doporučuje prověřit možnost vybudování nových parkovacích míst u spojky mezi ul. Šrobárovou a V. Huga v blízkosti domu Šrobárova 20 u křižovatky s ul. Šrobárovou.
  6. Komise doporučuje prověřit možnost vybudování nových parkovacích míst na ul. Šrobárově v blízkosti domu Šrobárova 15.
  7. Komise doporučuje prověřit nevyužívaná vyhrazená stání v blízkosti domu Šrobárova 19 a případně odstranit registrační značky vyhrazených stání.
  8. Komise doporučuje prověřit možnost odstranění nevyužívaného stání pro invalidy na ul. U Kotelny u domu č. o. 14. (1 člen se zdržel)
  9. Komise doporučuje prověřit možnost odstranění nevyužívaných stání pro invalidy na ul. U Kotelny u domu č. o. 22. (1 člen proti, 1 člen se zdržel)
  10. Komise podporuje návrh města Vratimov na výstavbu kruhového objezdu na křižovatce Mostní–Frýdecká a nadjezdu nad železnicí v rámci modernizace.
  11. Komise nedoporučuje retardér na odbočce z ul. Na Konečné.
  12. Komise doporučuje omezit spalování suchého rostlinného materiálu po 20. hodině a o nedělích a svátcích. (1 člen se zdržel)
  13. Komise doporučuje pořízení studie na celé rozšíření hřbitova.
  14. Komise doporučuje řešit prostory pro kulturu novostavbou kulturního domu (přízemní, kapacita 200 osob, dělitelný sál i pro nemíčové sporty, salónek, nekuřácká restaurace, zázemí, pošta, pokud možno i knihovna. (2 členové proti)

Zapsal: Ing. Dvořák

Štítky: ,

31 Komentáře

  1. Stanislav Holiš říká:

    Jestli majitel Lípy prodá pozemky za Lípou, kde by mohlo být vybudováno parkoviště, značně se tím sníží jeho hodnota, která je už tak mizivá. Laicky, jediná investice za poslední desítky let, která byla provedena, je podlaha sálu, kterou neprovedl majitel. Pouze čelní fasáda má svoji historickou hodnotu, která díky neúdržbě objektu neutrpěla. Ostatní by se muselo v rámci rekonstrukce zbourat a postavit znovu, včetně napojení kanalizace. Odkupení za navrhovanou cenu by dobrý hospodář považoval za zaplýtvání, ne- li přímo tunelování Hrabovské pokladničky.

  2. Přemysl říká:

    Zajímavým místem pro výstavbu většího sběrného parkoviště by mohla být travnatá plocha naproti budovy kotelny přes ulici U Kotelny.
    Tedy hned u budovy podlažních garáží po celé jeho délce.
    Sice tam jsou stromy (mohly by být v rámci plochy většina zachovány), ale jako místo pro auta je to ideální.
    Není to nikde uprostřed sídliště a přesto je pěší dostupnost z celého Šídlovce v toleranci pár minut.
    Co vy na to?

    • Stanislav Holiš říká:

      Taky jsme tam zvažovali, ale celý ten pozemek patří mnoha vlastníkům těch garáží a stačí, když se jeden manžel nebo jedna manželka špatně vyspí a šprajcne se tak smůla…..

      • Jan Dvořák říká:

        Musím reagovat, neboť pan Holiš evidentně připomínku pana Přemysla nepochopil správně. Nicméně i výstavbu parkoviště v prostoru navrženém panem Přemyslem komise doporučila, a to jako odstavné parkoviště pro firemní dodávky blokující parkovací místa pro osobní auta po celém Šídlovci – je to v zápise z 25. 11. bod 15. S ohledem na to, že pozemek je soukromý (bylo by potřeba ho nejdřív vykoupit, ale naštěstí má jen jednoho vlastníka – družstvo) doporučujeme parkoviště zde vybudovat až po zaplnění jiných vytipovaných ploch pro dodávky, které není třeba stavět.

        • Stanislav Holiš říká:

          Souhlasím s předsedou, měl jsem za to, že kdyby došlo k rozhodování o schválení odprodeje pozemků kolem garáží, měla by s odprodejem souhlasit většina družstevníků. Za pokus to stojí, pozemky leží ladem a odstavná plocha této velikosti by se hodila.

          • Martin Slepička říká:

            Takový typ parkoviště (vhodná a nevyužívaná plocha obklopená zelení blízko domů) by měl být jednou z priorit komise, nikoli stavění parkovišť před okny domů.

  3. Martin Slepička říká:

    Také by mne zajímalo, kdo se zdržel a kdo byl proti v bodech osm a devět. Parkovací místa zejí prázdnotou a auta naproti přes ulici parkují jedno přes druhé na trávě a vyčnívají do ulice, tj. asi pro některé členy komise stav, jež zcela vyhovuje. Někteří lidé občas i přes zákazovou značku umístěnou ve větvích kaštanovníku setého, takže nejde vidět, na místě parkují, protože jinde je plno. Hrabovští policisté tento stav tolerují a pokuty rozdávají dle rozhovoru na udání.

    Komise by také měla dohlédnout na správnost názvů ulic na tabulkách (U Kotelny, Na Luhu etc.), http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=186#nadpis4 (2.1 a), od nějaké doby, pár let zpátky, se vydávají špatné značky, což musí být pro děti třeba u základní školy dosti demotivující. Nač se poté učit na základní škole velká písmena.

    • Radomír Orkáč říká:

      Marto, komise neni zastupitelstvo. Zde je dobre, ze se nezapisuje, kdo se zdrzel a kdo ne. Ty reprezentujes jednu skupinu lidi (zajiste vetsi), ktera prosazuje nezabirat travnatou plochu. Existuje ale i nemala skupina lidi, ktera chce za kazdou cenu stat pred svym domem/bytem. Mozna to byl zamer toho, kdo se zdrzel, mozna mel zcela jiny duvod.

      Co se tyka spravnosti nazvu ulic, tak i zde to neni uplne presne… . Ano, pravopis je mozna jedna vec, ale je mnoho mest (vcetne Prahy), kde davaji prednost puvodnimu pravopisu/nazvum. Nekde to obchazeji tim, ze pisou nazvy ulic velkym, nekde dokonce schvaluji nazev odporujici pravopisu. Sledoval jsem i diskuzi tvurcu map mapy.cz, kteri jsou zastanci platneho pravopisu, nicmene napriklad Kartografie Praha pro zmenu dava do map puvodni nazvy ulic.

      Pokud bys trval na tom, co jsi napsal, tak bys mel trvat dokonce i na zmene ulice Viktora Huga. Zadny takovy pan totiz nezil, jmeno basnika bylo Victor Hugo, alespon tohle jsme se ucili my na zakladni skole;-)

      • Martin Slepička říká:

        Komise není zastupitelstvo, ale je to Komise výstavby, dopravy a ekologie Rady městského obvodu Hrabová. Mne by zajímalo, kdo se zdržel a kdo byl proti. Mohu pak osobně diskutovat a vyjasňovat si názory s lidmi, kteří jsou od svých stran povoláni k zodpovědnosti. Z (ne)činnosti některých komisí, např. letopisecké, mi stále zůstává stát hlava kolem, zde souhlasím s panem inženýrem Slavíkem.

        Pokládám za správný názor, že dva a půl až tři metry od své ložnice či od ložnice svých dětí se nechce převážná většina nechat rušit auty. Parkoviště je totiž možno vybudovat téměř vždy ve vzdálenosti deset až patnáct metrů vedle i bez kácení stromů a tak pohodlně vidět na své auto. Řešení jsem dle mého názoru předložil dostatek.

        Pravidla psaní velkých písmen hovoří jasně: “Předložka i podstatné jméno se píšou s velkým písmenem”.

        http://mapy.cz/zakladni?x=18.2767361&y=49.7807351&z=17
        https://www.google.cz/maps/@49.7803726,18.2765842,17z?hl=cs

        V Hrabové se tedy má psát: Na Rovince, Pod Břehy, Na Rozích, U Kotelny, Na Honech, Na Farském, K Nadjezdu, Na Potoku, Na Konečné, Na Ščučím, Ve Stromoví, Na Brázdě, Na Šajaru, Na Hurtě, Na Janošku, Na Rozvodí, Na Luhu, K Pilíkům.

        Tabulky s názvy ulic mají býti vydávány v pořádku.

        K výbornému spisovateli…, způsob psaní slov zdomácnělých zpravidla odpovídá jejich české spisovné výslovnosti, viz http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=120#nadpis4 (1.3 b).

        “Písmeno c vyslovované jako [k] se mění v k; skupinu qu píšeme jako kv; gu jako gv; w jako v; i/y vyslovované jako [j] píšeme jako j; rh se zjednodušuje na r; ck na k: abstraktní, kakao, kvóta, kvinta, sangvinik, tramvaj, bonsaj, jachta, loajální, rododendron, hokej, šok.”

        • Radomír Orkáč říká:

          Komise neni politicky organ, pokud tam budes chtit jit ty, muzes. Mela by byt slozena z odborniku i tak je povazovana pro danou oblast jen za poradni organ Rady. Ne ty, ale Rada by se mela ptat, jaka byla argumentace onoho dotycneho. Jelikoz se jen zdrzel, klidne muze mit nazor, ze nechce zadna parkoviste. Zbytecne by byl nazor dehonestovan.

          Jak jsem psal, pravidla jsou jedna vec, realita je zcela odlisna – dolozil jsem na jasnych prikladech.

          Co se tyka c vyslovovane jako k, tak bezesporu pocestovani neni vyjimkou – Krystof Kolumbus, ale zkus si vyhledat jmeno Viktor Hugo a takove pocesteni rozhodne je nevidanou vyjimkou. Mimochodem, na toto me upozornil pan Rundt, ktery s nadsazkou rikal, ze jsme jedini, kdo to tak ma. Nejsme, i v Praze maji ulici Viktora Huga. Ale i tak je zde spravnejsi Victor Hugo…

          Ale jestli se chces prit, velmi rad si tvoji argumentaci prectu v diskuzi u zapisu z jednani Komise Rady HMP mistopisne, ze dne 21. 1. 2009 – “dosud poslední zveřejněný zápis, v němž komise doporučuje například název „Pod křivkou“ a s původním pravopisem zmiňuje i jiné názvy, například „U břehu“ nebo „Na hvězdárně“.”

          Jak jsem psal, pravopis je jedna vec, realita je jina.

          • Martin Slepička říká:

            Komise je politický orgán (J. Dvořák-ČSSD, B. Chlupatý-KDU-ČSL, B. Rundt-ODS, R. Vašnovský-ČSSD, S. Holiš-Změna, Libor Pilch-Ostravak?, Petr Blanár-Ostravak). Když mne navrhne KDU-ČSL, budu rád plus objektivní přínos, to je tak vše. Já nikoho nedehonestuji, jen diskutuji, vysvětluji, zdůvodňuji a navrhuji řešení.

            Myslím, že obyvatelé domů (i Ty) obvykle píší na CV, pracovní smlouvy, dopisy etc. U Kotelny či Na Ščučím, je to jen o znalosti či neznalosti a bylo by vhodnější to ihned napravit stejně třeba jako jmenovky na jednáních zastupitelstva, nejsme v Maďarsku, kde je nejprve příjmení a pak křestní jméno, např. “Ing. Petana Vladimír, CSc., Mgr. Naď Rostislav” Na hrabovské jmenovce však můžeme číst “Ing. Petana Vladimír CSc” nebo “Mgr. NAĎ Rostislav”, je to o poctivém přístupu člověka.

            Ulice se může klidně jmenovat Victora Huga, nejsem si jist, zda se tak v Hrabové před lety nepsala, jako velmi malé dítě jsem říkal “Victora Huga”. Victor Hugo je Victor Hugo. Díky mému pouze čtyřletému studiu francouzštiny by mi bylo toto pojmenování blízké.

            • Radomír Orkáč říká:

              Marto, pletes se, protoze by bylo spatne, kdyby komise byly politicky organ.

              Ano, u komise vystavby se to nabizi, ale je to prave proto, ze politicke strany neznaji odborniky na dopravu/vystavbu/ekologii mimo sve rady.

              Komise kulturni ma taky cleny jen z politickych subjektu a ani ta neni politicka komise. Letopisecka komise ma 33% clenu z politickych subjektu a ani ta neni politicka komise.

              Co se tyka jeste toho pravopisu, je to tak jak jsem psal. Psani nazvu ulic se v realnem zivotne ridi jak starymi pravidly, tak i novymi. Nemusis mi vysvetlovat, proc to tak nema byt, ja osobne vim, jak mam ulice psat. Klidne to ale muzes vycitat mnoha mestum, ktere se priklaneji ke starsim pravidlum.

              Srovnavejme se s lepsimi a klidne to zmenme, nicmene osobne to nepovazuji za zavazny problem.

              K diskuzi o dalsim pravopisu se nepripojuji, protoze radsi bychom meli resit podstatnejsi veci. Parkovani k tomu samozrejme patri…

              • Martin Slepička říká:

                Komise je politický orgán, obsazení komisí mezi sebou řeší strany primárně ihned po volbách a to ze svých členů či minimálně různě aktivních sympatizantů. I pravidla o nás vypovídají, ale uznávám, že existují důležitější věci.

  4. Jan Dvořák říká:

    Nejsem si zcela jistý, zda u odborné komise by mělo být zveřejňováno kdo u čeho byl proti, protože je to rozhodování odborné, ne politické – ale je to k diskusi. Úplně jistě to nevím, ale myslím, že pan Pilch byl nominován ODS (nicméně ve svém rozhodování se řídí vždy vlastním zdravým rozumem). Diskusi o uličních tabulkách moc nerozumím, protože v Ostravě se už desítky let dělají nové tabulky výlučně se všemi velkými písmeny. Staré tabulky, pořízené v době před změnou pravopisu, samozřejmě někde ještě možná visí, ale je otázkou, zda jejich výměnu by někdo nepovažoval za zbytečné vyhazování peněz. U ulice Viktora Huga souhlasím, že název je nesprávný, ale je třeba si uvědomit, že přejmenování by pravděpodobně znamenalo výměnu všech dokladů občanů zde bydlících, byť zdarma.

    • Radomír Orkáč říká:

      Pochopitelně jsem o ulici Viktora Huga nepsal, aby se měnil název. Jen jsem dokládal matení dětí na základní škole, které naznačoval Martin.

      Co se týká komisí, tak zde se mi líbil názor pana Nadě, který opakovaně říkal – “kdo chce z občanů něco dělat pro ostatní, mělo by mu to být v komisích umožněno”.

      Práce v komisích není politická, ale dobrovolnická. Chtěl bych vidět magora, který by šel do komise jen proto, že by prospěl nějaké straně. Pokud takový někdo je, tak se mu omlouvám, ale ztrácí čas. Práce pro komise nejde u jednotlivců a stran vidět, pokud je komise funkční jak má být.

      Koho zajímá, že Orkáč navrhnul Kinematograf a celá komise se o něj zasloužila? Jak souvisí Kinematograf s případnou politickou náplní komise. Jsou to nesmysly.

      Jednotlivci vidět nikdy při práci komisí nepůjdou a je to dobře. Ale i mimo komise se nejedná o politický akt. Kdo ocenil návrh Standy Holiše připojit se v Hrabové k akci Ukliďme Česko. Ano, zrealizovalo to nakonec TORALI o.s. a já to organizoval, ale je to všechno mimo politiku, přestože to navrhnul člen hnutí Změna pro Hrabovou. Ani zde se Změna tím nezviditelnila, přestože právě zmiňovaný Standa Holiš mapoval několik týdnů skládky v Hrabové.

      “Komise je politický orgán (J. Dvořák-ČSSD, B. Chlupatý-KDU-ČSL, B. Rundt-ODS, R. Vašnovský-ČSSD, S. Holiš-Změna, Libor Pilch-Ostravak?, Petr Blanár-Ostravak).”

      Cili naposledy – komise nejsou politicky organ. Myslim si, ze jsem to jasne vysvetlil. Je tam kazdy sam za sebe, nikoliv za stranu… a o tom komise a prace v ni jsou.

      • Jan Dvořák říká:

        Problém byl u exstarosty Nadě rozpor mezi dokonalou rétorikou a realitou – viz např. odmítnutí dát pana Houžvičku do redakční rady. Členové jsou do komisí nominováni za strany, ale každá strana by měla být natolik soudná, aby její nominanti byli přínosem pro práci příslušné komise (což může být ineodborník se zájmem o problematiku a zdravým selským rozumem).U komise výstavby se to snad podařilo.

      • Martin Slepička říká:

        Práce v komisích je dobrovolnická, souhlasím, ale členové jsou do této chvíle vždy nominováni stranami, ale za to není se třeba stydět, v systému zastupitelské demokracie je to v pořádku. S panem inženýrem Dvořákem souhlasím, členy můžou být i různí lidé s jasným zájmem a přínosem.

        Nepřipravuje se “Ukliďme Česko 2”? Třeba kolem dálnice D56 se vyskytují pneumatiky, odpadky apod. “Vysypat a ujet”, to je krédo několika řidičů-znečišťovatelů.

        • Radomír Orkáč říká:

          Jasne, uz to mam v kalendari i na Hrabova.Info.
          16.4. bude pro me zajimavy den – dosahnu Kristovych let, uklidime Hrabovou a vecer doufam zmaknu jeste Night run beh, ktery mi diky lonskemu uklidu Hrabove unikl:(

  5. Martinovi S. říká:

    Pan Slíva takovou diskuzi nazval kdysi trollingem a je to trefné.

    Všude se u nás nové značky dávají velkým – např. ŠUROVA. Staré značky se neřeší – Závadova.
    Komise je politika? Možná za komunismu?

    Řešte Mostní, Lípu, to jsou témata pro odvážné.

    • Martin Slepička říká:

      Prosím, urážejte mne alespoň pod svým vlastním jménem či klidně anonymní přezdívkou, tu i dokáži pochopit, ale zvolit si falešný profil Martinovi S., to je zbabělé jednání.

      Za trolla se nepovažuji, publikuji pod svým jménem a neposílám záměrně provokativní, urážlivé nebo irelevantní (off-topic) příspěvky k citlivým tématům. Definici však poměrně trefně splňujete Vy.

      Poměrně pravidelně zde přináším své nápady a názory, na rozdíl od některých jiných účastníků ve slušné formě. Občas sice píši své nápady, které mě momentálně napadnou, avšak dle mého názoru zde vše pečlivě vysvětluji, a jsou přínosem. Diskuze na hrabova.info je jen internetová diskuze a ne akademická debata.

      Pokud se člověk zde snaží druhého přesvědčit svými argumenty a to třeba ve třech komentářích po sobě, je hned nazván trollem, zde se to již stalo tradicí (Ing. Vladimír Slavík). Pokud zde však nemohu přinášet své nápady, dobře míněné a přínosné, k čemu hrabova.info je?

      Pokud se vždy plně neztotožním s názory Radka Orkáče (komentáře v protikladu), budu vyvrhelem hrabova.info?

  6. Martin Slepička říká:

    S Radkem Orkáčem jsme si v interní komunikaci mnohé vyjasnili a uznávám některá svá zmatení. Nepíši ale účelově pro legraci, nevím, proč to tak vypadá. Vadí mi, že jsou vydávány špatné značky, a k tomu nové zvlášť pro Starou Hrabovou (velkými písmeny) a pro Šídlovec (malými písmeny). Nechtěl jsem z toho dělat “kauzu”, ale jen poukázat na problém, který se mi právě vybavil. Také však nevím, proč bych měl bydlet ve špatně označeném domě. Minimálně tyto dvě značky pokládám za téměř nové. Tento problém je malicherný, ale nové značky by takto být vydávány neměly.

    https://www.hrabova.info/wp-content/uploads/2016/01/WP_20160125_13_17_12_Pro.jpg

    https://www.hrabova.info/wp-content/uploads/2016/01/WP_20160125_13_20_23_Pro.jpg

  7. Radomír Orkáč říká:

    Je to tak, jedna z fotek, kterou jsi mi ukazoval je opravdu s nejvetsi pravdepodobnosti nova a tam to skutecne malichernost neni. Je zvlastni, ze jsem na vetsine mist videl cestou autem nove znacky VELKYM, ale tato prakticky nova je pravopisne spatne s druhym pocatecnim pismenem malym.

    Co na to komise vystavby?:)

  8. Petr Halfar říká:

    Dobrý den,
    pakliže řešíte vzhled tabulek ulic jako malichernost, tak naopak s maximální vážností by měla být řešena jednotná koncepce barev fasád při revitalizacích jednotlivých činžovních vchodů na Šídlovci.
    Pardon, ale nechat jednotlivým vchodům volnost ve volbě barvy fasád (tvoření nesmyslných pruhů, atd.) je podle mě neuvážená “zvrhlost”.
    Jsem popravdě v očekávání, kdy se některý vchod rozhodne pro zářivé barvy tak, jak je tomu např. na hokejce v Hrabůvce.
    Neměla by i toto stavební komise řešit? Nebo už řeší?

    • Radomír Orkáč říká:

      Pekny dotaz, pripominka. Nevim, jestli jsem o malichernosti psal ja, nebo nekdo jiny, spise asi ja… Chtel bych to upresnit. Pokud se vydala nova znacka, NENI to malichernost. Cili toto tvrzeni, pokud jsem napsal ja, beru rozhodne zpet.

      Jsem rad, ze takove dotazy zaznivaji a klidne se muze jednat i o malichernosti. Nicmene jiz 14 dnu uvazuji o vytvoreni formulare, ktery by umoznil zaznamenani podnetu. Alespon na zkousku.

      Za posledni dva dny jsou v diskuzi male i vetsi podnety a to nemluve o tom, co mi za posledni mesic nahlasili lide, kterym slibuji, ze ten formular uz bude – venceni psu na hrbitove, krmeni holubu na Sidlovci a nekolik dalsich veci.

      Seznam podnetu neni kritikou uradu ci osob, ktere maji reseni na zodpovednost. Jde spise o to, ze lide to moc verejne nechteji hlasit, protoze pak se citi jako trollove:)

      Davam zde prislib toho, ze do konce takovy formular vytvorim, tak uz prosim vsechny, at premysleji, co se muze v blizke dobe “lehce” resit.

      R.O.

      • Martin Slepička říká:

        Tabulky s názvy ulic jsou malicherností v porovnání s Prodlouženou Mostní, rozšířeným sjezdem u Makra, výstavbou kruhových objezdů, snížením počtu kamionů apod., není však důvod, proč by měly být do budoucna vydávány minimálně nejednotně či s chybami.

        Fasády by měly být řešeny jednotně pro celý dům, ne jen pro tři vchody. Z vizuálního či uměleckohistorického hlediska určitě. Nevím, zda je možné ale takto někoho přinutit či zakázat něco. Také domluva tří až čtyř vchodů (společenství vlastníků, nájemci) není jednoduchá. Někdo nechce fasády opravovat, někomu padá omítka, další nemají peníze ve fondu oprav, další chtějí zateplení na boku, někdo všude, jiní zase barvu červenou, další klasickou žlutou a někomu klasická žlutá přijde příliš fádní.

        • Martin Slepička říká:

          Komise výstavby, dopravy a ekologie RMOb Hrabová by se měla také podívat na správnost značek s šipkami s názvy ulic, které jsou umístěny na ulici Paskovská (nejen na špatné a nejednotné tabulky na domech). “Šolcová” ulice v Hrabové neexistuje a kdoví, kolik chybných názvů se v minulých letech vydalo. Komise by měla zjednat nápravu.

    • Jan Dvořák říká:

      Již v době starostování pana Rundta měla samospráva ambici to řešit,ale vše skončilo tvrzením paní Faicové, že to nejde.Jedině stavební úřad to může ovlivnit,samospráva to nijak regulovat nemůže. Ale naprosto souhlasím s tím, že esteticky tím Šídlovec velmi trpí a sám v domě s takovou hrůznou fasádou bohužel bydlím.

      • petr halfar říká:

        No a vypomoci si na zaklade souhlasu SÚ pro obec moznost barvy regulovat…tato moznost neexistuje?

[email protected] [email protected]