Je Hrabová hravou pro všechny?

Hravá Hrabová byla akce, která sedla. Lidé si ji chválili a když si uvědomíme, že to byl onen nejdůležitější první ročník, můžeme být spokojeni.

Jsem rád, že obec akci od samotného začátku podporovala. Obávám se však, že ještě loni by to dopadlo jako s Kinematografem – “první akci nepodporujeme” – slova mně vlepená tehdejším starostou.

Kdyby loni nedalo hnutí Ostravak, Změna a sdružení TORALI peníze ze svého, Kinematograf by nás pravděpodobně nikdy nenavštívil. Kdyby tomu tak opravdu bylo, letos by žádná akce Hravá Hrabová nebyla. Vím to, protože právě Kinematograf a tradiční půlmaraton v jeden den vedl k myšlence na celodenní akci tohoto typu.

Vše se povedlo a ruku v ruce se zpětnou vazbou se musíme dívat dopředu na další ročník, protože jen tak se posuneme.

Když jsem v pátek sepisoval jeden příspěvek, tak nějak jsem si uvědomil, že v Hrabové již konečně máme pořádné kulturní vyžití. Kulturní stánek je sice stále v nedohlednu, ale když se chce, tak to s trochou dobré vůle jde i s prostory pro akce nyní.

Akcí tedy máme v obci konečně opravdu hodně, vedení obce je po výměně vstřícné, ale pořád mi tady něco nesedí… . Je tady totiž skupina lidí, na kterou se ať již přímo nebo nepřímo zapomíná. Jsou to podle mého názoru senioři, na které je v akcích pohlíženo tak, že se mohou přidat, vždyť je to akce i pro ně.

Chybí zde akce typu Hravá Hrabová jen pro seniory, ples/maškarní jen pro seniory, pravidelné přednášky či workshopy jen pro seniory. Prostě alespoň 2-3 akce zaměřené jen na seniory.

Pokud mám pravdu, co s tím uděláme? Najde se někdo, kdo by něco zorganizoval? Co takhle druhé setkání Klubu přátel Hrabové (možná by měl Petr Žižka zájem odprezentovat to, co měl připraveno pro Hravou Hrabovou)? Přišli by senioři na hravé odpoledne určené jen pro seniory (hudba a hry pro seniory)? Lípa ještě stále stojí;-)

Opravdu mám ten pocit sám, že je Hrabová hravou jen pro mladé, rodiče s dětmi a nebo lidi v produktivním věku?

Senioři, co byste chtěli a přáli? Na akcích Vás nejde moc vidět, čím to je?

8 Komentáře

  1. Poláčci říká:

    Dobrý den pane Orkáči, určitě jste čekal, že budeme reagovat. Je to moc dobrý nápad, já se s jakýmkoli programem se svým divadlem, tanečním souborem nebo přednáškou, třeba se zdravotní tematikou, ráda zapojím a nejen pro seniory. Jen bych ráda, aby nás obec podpořila a pozvala. A taky jde o ty prostory, do Lípy se mnohým moc nechce pro její špatný technický stav.Ale neoddělovala bych tak úplně seniory do samostatného programu, spíše bych řekla, že by bylo vhodnější myslet na seniory při jakékoli akci a zařadit tam program pro ně zajímavý, aby přišli. Je zde spousta vzdělaných a znalých lidí, kteří by byli svou přednáškou pro tuto a nejen tuto věkovou skupinu přínosem. A také spojení seniorů a dětí je velmi vhodné, osvědčilo se to při akcích v jiných obcích.

  2. Radomír Orkáč říká:

    “Dobrý den pane Orkáči, určitě jste čekal, že budeme reagovat.”
    Tak nejak jsem neresil pri psani, kdo se ozve. To bylo psane jako zamysleni.

    “Spíše bych řekla, že by bylo vhodnější myslet na seniory při jakékoli akci a zařadit tam program pro ně zajímavý”

    To je prave i dnes, ale jak chcete zaradit pro ne zajmavy program do vypousteni lampionu, Kinematografu, zajezdu do aquaparku, aranzma, behu rodicu s detmi…

    Prave o to mi jde, ze preci seniori mohou kamkoliv, protoze je to akce i pro ne, ale nakonec vlastne neni…

    Slo mi primo o akci pro seniory, kde naopak “mladi” prijit sice mohou, ale nebude je to bavit, bavit se budou starsi lide.

    Ja nepisu o tom, at to dela obec. Proc to nemohou udelat sami obcane…, nikdo preci nemusi nikoho zvat. Jsme dostatecne schopni lide na to, abychom si to usporadali sami.

    Jeste dodam, ze zabavu (fotbalove zabavy, DJ Franta, hasici, atd.) na hristi taky organizuji jednotlive spolky bez obce… .

    • Poláčci říká:

      Samozřejmě, že se asi senioři nejsou schopni (jak kteří), zapojit do všech akcí, protože zákony přírody jsou neúprosné, ale někdy by to až překvapivě šlo. Třeba mně napadlo, že takový běh babiček a dědečků s vnoučaty by byl zajímavý. Ikdyž v dnešní době vůbec nepoznáte, že jste měl na akci seniora. Babičky dnes navypadají, jak ty od Boženy Němcové a dědečci jako ctihodní kmeti. Někdy mají fyzickou i psychickou kondici lepší, než ti mladí.
      Každá akce něco stojí pane Orkáči, taky různá povolení atd., takže je vždy lepší záštita obce, sám jste to tak před časem psal. Ale jde to i samostatně, samozřejmě, viz náš Dětský den s Divadlem tety Chechtalíny.
      Nakonec ještě jeden nápad pro seniory- minikurz počítačové “gramotnosti” pro seniory. Mnoho seniorů si myslí, že počítač nezvládnou a pak zjistí, jak je to jednoduché a jak se jim s internetem rozšíří obzory. A třeba si pak přečtou něco i na Hrabová.info.

      • Radomír Orkáč říká:

        Prave proto to pisu, aby nebylo potreba povoleni obce. Pokud to obec neplati, je ji to jedno… . Takze je idealni, aby to nezastitovala komise. Tech akci, ktere komise delaji je uz strasne moc.

        Ja jsem psal o tom, ze komise se zodpovida Rade, kdezto spolky a dobrovolnici nikomu.

        Ano, pocitacovy kurz me jiz nekolikrat napadl, ale nevim, kdo by ho vedl:) Ja samozrejme s pocitacem umim a dokonce jsem i pri vysce ucil 4 roky na zakladce informatiku, ale nemuzu delat vse.

        Ale zase plati, kdo to udela? Napady jsou a obec bych do toho netahal.

        • Poláčci říká:

          No pane Orkáči, počítačový kurz by opravdu seděl nejlépe Vám, ale kde vzít čas, že jo. A pokud nějaká akce není pod záštitou obce, kdo ji zaplatí? Nemyslím třeba lektora, vy by jste to dělal jistě zdarma jako nakonec vše tady pro obec, ale další náklady, prostory, atd…..

          • Radomír Orkáč říká:

            Skola to usporada – poskytne ucebnu a nekdo to udela zdarma. Opravdu malo veci musi jit pres obec.

  3. Miroslav Houžvička říká:

    Zdravím, připojuji se k diskuzi. Je třeba zjistit zájem, což se mi povedlo osobně s jedním důchodcem v Hrabové a nyní již tento občan ovládá základy. takto jsem to prováděl na bývalém pracovišti, docela se zdárnými výsledky.Ono hodně starších lidí nechce nikde docházet a proto jsem k dispozici přijít k nim domů(mají-li vhodné připojení) nebo se s nimi domluvit kdy a kde. V tom nevidím problém. Ohledně akcí pro senior, dá se udělat hodně, ale jak píše Radek, je nás málo co by to dělali bez jakékoliv podpory….Komise dělají programy pro všechny. V sobotu jsem seděl na jedné oslavě výročí se seniory a ptal jsem se na jejich představy – líbí se jim zájezdy i dechovky v Lípě, divadlo a nápad byl zrealizovat “zájezd” do Ostravského divadla.. Další nápady jsou.

  4. petr žižka říká:

    Moc vás všechny zdravím,

    za mne – HRAvá HRAbová byla úžasná, skvělá a mohutně překročila mé očekávání. Mám výborné ohlasy a jsem rád, že se nám všem podařilo spojit síly a to vše uspořádat. Všem patří obrovský dík. Viděl jsem, že se lidé bavili a to bylo největším důkazem, že se “akce” podařila.
    A teď k podstatě mého sdělení: prezentaci o krásách Moravskoslezského kraje(Milane Slívo, děkuji) a také pořad o našem kostelíku Martina Slepičky, stejně jako film manželů Hromádkových z oslav hasičů, to vše jsme měli připraveno. K tomu se přidali dokonce naši velocipedisté se svým filmem. Stačilo zmáčknout čudlík. Neudělali jsme to z jednoho jediného důvodu – narušili bychom tím skvělou atmosféru a náladu, která na hřišti panovala. Bylo to mé rozhodnutí.

    Takže vše máme připravené pro další setkání, o nichž píše Radek Orkáč. A máme se tedy na co těšit:-)

    Ještě jednou přeji krásný den

[email protected] [email protected]