(FOTO) Petr Žižka: Hasiči nejen hasící, ale též poznávající

Mýlil by se ten, kdo by si myslel, že hasiči jsou parta záchranářů, která se schází „jen“ když někde hoří, valí se voda nebo je jakkoliv třeba pomoci. Skutečnost je jiná. Členové hrabovského Sboru dobrovolných hasičů se věnují i dalším aktivitám. Jednou z nich jsou vlastivědné výlety za poznáváním krás regionu.

I přes koronavirová opatření z posledních dvou let se podařilo navštívit mnoho míst. Hasiči se tak dozvěděli o mnoha zajímavostech našeho regionu, ale zajeli také do míst vzdálených. Dnes si můžeme připomenout výlet do Fulneku, což je kouzelné město Moravskoslezského kraje, spojené s pobytem Jana Amose Komenského. Ne každý ho může poznat tak, jak se to poštěstilo našim hasičům. Takto o výpravě do Fulneku pojednal almanach, který hrabovští hasiči vydali v rámci 125 let své činnosti. A příště připomeneme i další výlety hrabovských hasičů.

Mráz v barokním Fulneku

Norové říkají, že není špatné počasí, špatné může být jen oblečení. I přes nejteplejší kabáty, boty a čepice byl výlet do Fulneku ukázkou toho, že někdy je taková zima, že ani ono norské přísloví nezahřeje. Mráz, který poslední únorovou sobotu zalehl město J. A. Komenského, byl tak štiplavý, že dodnes se hasiči při plánování vlastivědných výprav stejně štiplavě ptají, jestli tam bude zase taková zima, jako ve Fulneku.

I přesto jsme perlu barokní architektury prošli křížem krážem. Viděli jsme například kostel Svatého Josefa, který dnes slouží jako kulturní a společenské centrum. Díky skvělé znalkyni místa, Pavlíně Ambrosch, jejímu strýci Josefu Pavlíčkovi a Marii Valové, pozitivní energií doslova zářící průvodkyni z kostela sv. Josefa, jsme se dozvěděli také o historii zdejšího kláštera. Obdivovali jsme kapli Svatého Rocha a Šebestiána a dozvěděli se, k čemu sloužila Černá věž, tedy pozůstatek opevnění města z doby Třicetileté války.

Zážitkem byla prohlídka barokního skvostu, kostela Nejsvětější trojice. Měli jsme štěstí a před chrámem jsme natrefili i na svatbu. Svatebčané byli rozverní a milí, a tak nabídli prokřehlým Hrabovanům občerstvení v podobně svatebních koláčů. Ti, kdo mohli, se dokonce zahřáli štamprličkou slivovice ze zásob pro svatební hosty. No, když se to vezme kolem a kolem, nebyl to až tak špatný výlet…

Fotky jsou na Google Photos:

Štítky: , ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]