Věra Kročková: Mokřady u rezidenčních domů

(Pro Hrabovské listy Věra Kročková) Chtěla bych Vás touto cestou informovat o plánovaném vytvoření mokřadů v Hrabové. Jde o část pozemku mezi workoutovým hřištěm a Rezidencí Hrabová na Domovské a Paskovské ulici. Jedná se o plochu přes 8000 m2, která je momentálně nevyužívána a zamokřená, po každém dešti se tam dlouhodobě drží voda.

Následně lidi obtěžuje obrovský výskyt komárů. Toto by se mohlo změnit. Ne, že by tam voda už nebyla, ale úpravou této plochy na lesopark by měla vzniknout krásná procházková oblast jak pro seniory na straně u Rezidence, tak pro děti ze školky i školy na straně blíže k hřišti, ale i pro rodiče s dětmi nebo jen kolemjdoucí obyvatele. Náklady budou nemalé, už i pro zadání studie je totiž nutné mít veškeré předprojekční posudky od biologů, hydrogeologů atp.

Domnívám se, že při pročištění a co možná největším zachování původních vzrostlých stromů, by se nám mohlo podařit v zachovaných tůňkách výskyt komárů usměrnit. Také by se mi líbilo použití povalových chodníků. A nesmí zde chybět ani lavičky a místa k odpočinku, ani dětské prvky na hraní. Pro výuku by bylo vhodné použití tabulek s popisky stromů, popř. živočichů vyskytujících se v této oblasti.

V neposlední řadě nás zajímá i financování. Na tyto projekty bývají dotace pokrývající až v 85 % nákladů. Pokud by byl z Vaší strany zájem podělit se o svůj názor či položit otázku, ráda odpovím.

Zdroj foto/text: Věra Kročková

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]