Hrabovské listy: Březen v knihovně

(Hrabovské listy 04/2024, autor článku: Eva Vytasilová) Drazí čtenáři, měsíc březen utekl jako voda, přibylo více světla i tepla a současné období přímo vybízí k pobytu na vzduchu. Mnozí z vás jste již započali jarní práce na svých zahrádkách. Ti z vás, co na zahradě raději odpočívají, si k této milé činnosti mohou přibrat třeba nějakou pěknou knížku.

Začátkem měsíce bylo v knihovně pořádně živo. Klub Šidélko zaznamenal rekordní účast. Dohromady program navštívilo 31 rodičů a dětí do 3 let. A tak to má být! Knihovny už dávno nejsou tichým místem, kde byste slyšeli i špendlík upadnout. Dnešní knihovny jsou také místem setkávání čtenářů i nečtenářů všech generací a také mohou posloužit k rozvoji místní komunity.

Den před prvním jarním dnem jsme v knihovně přivítali herce Josefa Kalužu v pořadu Po ostravsku, ve kterém představil dva regionální autory, Ivana Landsmanna a Jana Balabána. Návštěvnost na této besedě byla milým překvapením.

Čtenářský klub pro seniory?

Po založení klubu pro rodiče s dětmi do budoucna uvažujeme o založení klubu pro dospělé, zejména pro čtenáře seniorského věku. Tento čtenářský klub by se setkával jednou měsíčně, na programu by bylo povídání o nových nebo zajímavých knihách při kávě a nějaké dobrotě k zakousnutí. Netušíme však, zda by o takový kroužek byl mezi hrabovskými seniory zájem. Z toho důvodu bude v dubnu a v květnu připravena v hrabovské pobočce Knihovny města Ostravy stručná anketa. Jejím prostřednictvím bychom se dozvěděli, zda je o pravidelná setkávání mezi seniory zájem a jaký termín by nejvíce vyhovoval.

Den Země

Při příležitosti Dne Země Knihovna města Ostravy pořádá ve všech svých pobočkách společnou akci S taškou do světa. V té hrabovské se bude konat v pondělí 22. dubna během otevírací doby. V této tvůrčí dílně si čtenáři vytvoří jedinečnou tašku (nejen) na knihy, inspirovanou Zemí.

Pro děti bude od 22. do 26. dubna v knihovně připraven bleskový kvíz s názvem Koloběh vody. Ve stejném termínu bude i ekologická soutěž pro děti s názvem Jak udělat Zemi šťastnou.

Nové knihy

  • KRTKOVY PŘÍBĚHY: interaktivní mluvící knihy (Miler, Zdeněk)
    • Tři básničky o Krtkovi a jeho kamarádech pro použití s elektronickou “mluvící” tužkou. Text je namluven profesionálním dabérem a obohacen o kvízové otázky.
  • ROK UŠATÉHO MAJKA (Rezková, Milada)
    • Čus rámus, křiklouni! Víte, jaké je nejuřvanější zvíře na světě? Čemu zvukaři říkají klopák? Kdo letí vzduchem rychleji? Letadlo, nebo písnička? Je cool poslouchat rádio? Funguje v budově Českého rozhlasu páternoster? A proč má Majk tak veliké uši? Tohle je knížka, která vás provede světem zvuku, rámusu, hluku, randálu, hřmotu, brajglu, bugru, rambajzu, halasu, rachotu a rozruchu.
  • NÁHRADNÍK (princ Harry)
    • Princ Harry poprvé vypráví svůj příběh – a svou cestu popisuje se syrovou, neochvějnou upřímností. Náhradník je přelomovým titulem plným pochopení, odhalení, sebezpytování a těžce vydobytého poznání o nekonečné síle lásky i zármutku.
  • CHLAPEC Z OSVĚTIMSKÝCH STÁJÍ (Oster, Henry. H.)
    • Autor této knihy se narodil jako Heinz Adolf Oster v Kolíně nad Rýnem a bylo mu pět, když se v roce 1933 dostali nacisté k moci. Šrouby se postupně utahují, rodina se musí přestěhovat do židovského ghetta v Lodži a odtud je jen krůček k transportu do Osvětimi. Tam se chlapci podaří získat práci ve stájích u koní a to mu dodává sílu žít a neztrácet naději ani v nejhorších časech.
  • TOULKY SKANDINÁVIÍ (Honan, Cam)
    • Navštivte nejkrásnější treky ve Švédsku, Dánsku, Norsku, Finsku, Grónsku, Faerských ostrovech i na Islandu. Kniha Toulky Skandinávií vám přináší nádherné fotografie, informativní mapy i praktické tipy od nadšence Cama Honana, který všechny stezky prošel osobně.

Všem vám přeji radostné dny a těším se s vámi na viděnou v knihovně

Eva Vytasilová

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]