(VIDEO) Ostrava–Hrabová měří kvalitu ovzduší

Hrabová se zapojila do projektu Norských fondů zaměřených na využívání speciální měřící techniky pro kvalitu ovzduší. Jde o velmi malá dostupná zařízení, která se snadno instalují a přitom poskytují podobný servis jako velké měřící stanice.

Video je na Youtube:

Jiří Bílek, projekt TOP AIR Ostrava Hrabová: Ta zařízení jsou umístěná v různých lokalitách obce. Je jich celkem 20 těch míst a jejich primárním cílem pro tento projekt bylo měření kvality ovzduší v souvislosti s lokálními topeništi. To znamená, nejvíce nás zajímala zima, topná sezona a to, jakým způsobem se ta kvalita ovzduší na té obci mění.

Výsledky měření ukázaly, že jsou lokality, kde se znečištění hromadí daleko více. Záleží nejen na tom, čím lidé topí, ale i na koncentraci prachových částic ve vzduchu a na tom, jak fouká vítr nebo jak to vypadá mezi domy.

Jiří Bílek, projekt TOP AIR Ostrava Hrabová: Někde to bylo 200, 250 mikrogramů, to znamená až pětinásobek platného limitu pro ty prachové částice a někde to bylo maximálně 100 nebo 120, přitom je to tatáž obec.

Ostrá část projektu skončila na konci dubna. Následovat bude udržitelná část, kde minimálně 3 roky bude moci obec měřit cokoli, co jí trápí.

Jiří Bílek, projekt TOP AIR Ostrava Hrabová: To znamená, krabičky vezme a přemístí je třeba na nějakou lajnu podél komunikace a bude měřit vliv té komunikace, nebo půjde k průmyslové zóně. Zjistí, jakým způsobem se ty škodliviny šíří z průmyslové zóny. A my jsme teď zrovna tady, na té lokalitě, kousíček od průmyslové zóny a od Místecké, což pro lidi je zdroj znečištění ovzduší.

Očekávají tak, že jim projekt odpoví, jak moc jsou těmito zdroji zasaženi.

Štítky:

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]