Hrabová: Informace o budování kruhového objezdu u Shell [2024/05]

Opět po několika měsících bych chtěl veřejnost informovat o stavu příprav budování kruhového objezdu u čerpací stanice Shell (křižovatka Frýdecká a Mostní) v Ostravě-Hrabové a mimoúrovňového křížení se železniční tratí ve Vratimově.

Informace poskytla Správa železnic, Stavební správa východ [2] a hlavní informací nyní je, že se zná termín zahájení výstavby kruhového objezdu. Co se týká mimoúrovňového křížení se železniční tratí ve Vratimově a modernizace tratě mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem, tak i zde je termín realizace znám:

Samotné zahájení stavebních prací na modernizaci železniční tratě je naplánované na rok 2026 s očekávaným dokončením o tři roky později. Zásadní zlepšení se projeví v příměstské dopravě, kde zvýšení traťové rychlosti na 120 km/h umožní zkrátit čas jízdy mezi Ostravou-Kunčicemi a Frýdkem-Místkem na polovinu. Větší bezpečnost potom zajistí výstavba dvou mimoúrovňových křížení, která nahradí stávající železniční přejezdy ve Vratimově a Frýdku-Místku [1].

V tuto chvíli je potvrzeno i datum zahájení stavby kruhového objezdu na říjen 2026. Organizace výstavby a přesný termín realizace křižovatky i podjezdu budou nyní předmětem projekčních prací, které jsou od 22.5. 2024 pod smlouvou, a tedy tato informace bude ještě během několika měsíců detailně upřesněna. Lze však předpokládat, že v říjnu 2026 budou zahájeny přípravné práce na stavbě – zařízení stavenišť, kácení, demolice objektů atp.

Reálně očekáváme, že časně zjara 2027 začnou práce na zkapacitnění objízdné trasy ve Vratimově na ulici Nádražní, aby v průběhu léta 2027 mohl skončit provoz přes přejezd a začala výstavba podjezdu, která potrvá zhruba rok. Jakým způsobem do toho bude termínově začleněna okružní křižovatka, bude předmětem jednání i s ohledem na optimální omezení provozu.

Pokud jde o rizika, chybí nám územní rozhodnutí, nyní se čeká na rozhodnutí Ministerstva dopravy ve věci námitky na podjatost krajského stavebního úřadu, poté by KSÚ vydal nepravomocné rozhodnutí (červenec – srpen) a čekali bychom odvolání [2].

Zdroj:

Štítky: ,

Komentáře jsou uzavřeny.

[email protected] [email protected]