Hrabová: Pomůžete nám? Online evidence výskytu zápachu z průmyslové zóny…

Po několika letech jsme opět spustili online formulář pro sběr podnětů týkajících se výskytu zápachu na území Hrabové, Nové Bělé a Hrabůvky. Dříve byl sběr podnětů pozastaven, protože získané informace neměly další využití. Nyní se však situace změnila – ve spolupráci s Vysokou školou báňskou (VŠB) byly zahájeny dva projekty, které se touto problematikou zabývají.

Rádi bychom Vás tedy po delší době opět požádali o pomoc.

Vaše podněty jsou klíčové pro operativní vyhodnocení a následné měření zápachu. Veškeré nasbírané informace budou sloužit výhradně výzkumnému týmu VŠB, který má k těmto datům přístup. “Podezřelé” firmy tak nebudou informovány o tom, kdy a kde se budou provádět měření speciální technikou. Tím je zajištěna objektivita výsledků a ochrana citlivých dat osob, které nám informace poslaly.

Děkujeme za Vaši pomoc a věříme, že společnými silami přispějeme k lepšímu životnímu prostředí v naší oblasti.

Online formulář pro zasílání podnětu je dostupný přes tento odkaz: www.hrabova.info/zapach


Ing. Marek Kucbel, Ph.D z VŠB ke sbírání informací od občanů napsal:

Rád bych Vás informoval, že jsem vědeckovýzkumný pracovník z VŠB-TUO a že od srpna do prosince 2024 bude na lokalitě Ostrava Hrabová probíhat měření zápachu pomocí odběrového zařízení Markers (ACTI-VOC pump, sorbent Tenax/Carbograph 1TD/Carboxen 1003) s následnou analýzou organických sloučenin na TD-GC/MS pod finanční záštitou Magistrátu města Ostrava.

Vzhledem k tomu, že nikdo z našeho týmu v sledované lokalitě ani poblíž nebydlí, chtěl bych Vás požádat o spolupráci. Hledáme dobrovolníky, kteří by byli ochotni zodpovědně zaslat přes tento formulář informace o zápachu.

Vaše pomoc by byla cenná pro zpřesnění našeho výzkumu. Předem děkujeme za Vaši ochotu a spolupráci. [email protected]. +420 596 995 448

Štítky:

2 Komentáře

  1. Tomáš Válek říká:

    Dnes opet silny Zápach, chemického charakteru, jak spálený kuprexid nebo bakelit.
    Místo okolí knihovny na Šidlovci.
    Takové to hlášení dávám uz po třetí, bez zpětně vazby, bez odpovědi, dorazilo, proběhlo měření apod.

    • Radomír Orkáč říká:

      Informace sbíráme pro VŠB, které nám neposkytuje zpětnou vazbu. Prostě jakmile to bude možné, má tým VŠB vyrazit na místo.

[email protected] [email protected]