Hrabová: Jak je to s kontejnery…

(Aktualizováno 18.9. 2024 20:30 hod.)

Zítřejší (čtvrtek) harmonogram mobilního kontejneru pro ulici Šrobárova:

  • časy jsou orientační – od 7:15 každých 1,5 hod.
  • 07:15, 08:45, 10:15, 11:45, 13:15, 14:45, 16:15, 17:45

Aktualizováno 17.9. 2024 21:00 hod.

Jak uvádíme níže, svoz odpadu, zajišťovaný městským obvodem Hrabová, startuje ve středu 18.9. 2024 v 9:00 hod. na začátku ulice Šrobárova. Další přistavení (posun kontejneru ve směru k ulici Šídlovecká) bude na stejné ulici co tři hodiny, čili ve 12 hod., 15 hod. a 18 hod. Pozor, časy jsou orientační, protože zatím nelze nijak odhadnout, jak se odvoz odpadu na skládku do Hrušova bude stíhat.

Prosíme dobrovolníky o pomoc s nakládáním odpadu. Prosíme občany, aby nezneužívali svoz odpadu ke zbavení se nezaplaveného majetku, kontejnery na velkoobjemný odpad budou pro takový účel přistaveny v říjnu!

Do kontejneru nepatří:

  • stavební materiál,
  • třízený odpad (vytřiďte sklo),
  • nábytek v celku,
  • bílá technika – pračky, ledničky, sporáky, sušičky, myčky, mikrovlnky, televize, atp.

Postupně budeme takto odvážet odpad po celé Hrabové, ano i z Krmelínské, ulice Bažanova, Mlynářské, a dalších. Nelze dobu úklidu odhadnout, ale uděláme maximum pro zkrácení času (odvoz o víkendu, pokusíme se sehnat stejný kontejner, vyjednat další SPZ pro odvoz, atd.).

Pytle s pískem prosím nevracejte zpět do pískovišť, ale dejte ke krajnici chodníků/cest a nebo zavezte na stavbu modernizace vodovodního řadu naproti Hrušky (zastávka Kostelík). Děkujeme!

(Aktualizováno 17.9. 2024 14:00 hod.) Vedení městského obvodu Ostrava-Hrabová dostalo povolení odvážet odpad přímo na skládku v Hrušově. Máme povoleno jedno nákladní auto s kontejnerem (povolena SPZ). Nejprve tam zkušebně odvezeme kontejnér od školy a pak začneme se svozem odpadu na ulici Šrobárova (od semaforu u školy).

Prosíme dobrovolníky (nejlépe obyvatelé daných vchodů), aby nás čekali mezi 16.-17. hod. na začátku ulice Šrobárova a pomohli nám s nakládáním. Sami nyní nevíme, jak vše bude přesně probíhat a do kdy dnes budeme moci vozit odpad na skládku. Počítáme s tím, že v následujících dnech odvezeme veškerý odpad ze všech povodní postižených ulic (takže i Krmelínská, Bažanova, Mlynářská, Jezdiště, atd.).

Odpad prosím můžete ponechat na kupě někde u hranice komunikace a nemusíte ho tedy již nosit ke vzdáleným kontejnerům, ale můžete…

Aktualizováno 9:50 hod.

Městskému obvodu Hrabová se podařilo dohodnout s magistrátem, že budeme moci svážet odpad do OZO Ostrava, povolení by mělo přijít během dnešního dne.

Dle sdělení ředitele OZO Ostrava bude Hrabové povoleno vozit odpad i přímo na skládku – řeší se způsob a místo předání na skládce v Hrušově. Auto i kontejner máme připraven, odpad budeme svážet postupně z ulic, uděláme tedy mobilní “kontejner”. Podrobnosti připravujeme a během dnešního dne zveřejníme.

Ano, víme, kontejnery pro velkoobjemný odpad potřebují všichni, které záplavy postihly. Stejně jako sušičky, tak i kontejnery řešíme již od sobotního dopoledne, čili od chvíle, kdy bylo jasné, že Hrabovou postihly záplavy. Jenže ve statutárním městě Ostrava svoz odpadu a sběrné dvory zajišťuje/provozuje OZO Ostrava a my jsme pro ně pouhý “zákazník”. OZO Ostrava na ulici Slovenská postihly záplavy také a to je průšvih, protože jim nefunguje objednávkový systém a dokonce ani elektronická pošta. Dle našich informací byl aktivován krizový plán a my nemáme možnost pro své občany posbírat a zavézt do OZO Ostrava žádný kontejnér s odpadem, který neprošel přes objednávku (v současnosti přes magistrát). Další naše informace, které máme je, že v pondělí 16.9. 2024 je pro celou Ostravu k dispozici pouze 30 kontejnerů a nám z tohoto počtu vyčlenili pouze čtyři.

Jeden kontejner již je na ulici Krmelínská, druhý je na ulici Jezdiště, třetí v tržce před Budoucností a poslední je na ulici Bažanova (uprostřed mezi ulicí Domovská a hřbitovem).

Z fotek je patrné, že situaci sledujeme (vyfoceno v pondělí ve 20:00 hod.), takže víme, jaký je aktuální stav. Zítra tedy znovu vyvineme tlak na možnost zajistit si vlastní kontejnery a odvoz odpadu do OZO Ostrava. Pokud by se nám to podařilo, vyzvali bychom občany a požádali dobrovolníky, aby nám pomohli s naložením odpadu v jednotlivých ulicích a my bychom ho odvezli do OZO Ostrava – takhle by se pendlovalo do té doby, dokud odpad nezmizí.

Připomínáme však možnost, že OZO Ostrava od Vás ve sběrném dvoře odpad vezmou zdarma, jen jim ho tam musíte odvézt. O dalším vývoji Vás budeme informovat ve chvíli, kdy se nám podaří informace zjistit.

Dnešní fotky jsou na Google Photos:

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

[email protected] [email protected]