Máme logo velkých oslav

Velké oslavy výročí od první písemné zmínky jsou za dveřmi a Hrabová stále dosud neměla oficiální logo, které by široké veřejnosti prozradilo nejen, že něco slavíme, ale především co slavíme.

Milan Slíva j.r., autor loga oslav, které bylo vloženo do aktuálního čísla Hrabovských listů mi napsal:

Prostě slavím to, že jsme opravdu stará osada s historií a je vcelku jedno, kdy doopravdy o nás bylo napsáno poprvé, protože založeni jsme byli určitě dříve.

O co vlastně jde?

Problém je v tom, že se na poslední chvíli objevily “nové poznatky”, které vedou k hypotézám, že Hrabová letos nemá slavit 720 let, ale 750 let. Martin Slepička, předseda naší letopisecké komise mimo jiné napsal:

Řekněme, že proti sobě stojí historici prof. PhDr. David Papajík, Ph.D., prof. PhDr. Lumír Dokoupil, CSc., doc. Mgr. Robert Antonín, Ph.D., doc. Mgr. Jaroslav David, Ph.D., PhDr. Tomáš Baletka, Ph.D., Mgr. Dalibor Janiš, Ph.D… Na druhé straně stojí lidé se svým přesvědčením, z Hrabové i z Rožnova. Každý, nechť si věří v to, co uzná za vhodné. Lze věřit např. tomu, že Američané nebyli na měsíci, a věří tomu určitě asi 10 %.

Na konci loňského roku, kdy se rozhodovalo, jestli a co budeme slavit, jsme se v komisích dohodli, že celou situaci vyřešíme tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá – budeme slavit velké výročí.

Do nedávné doby jsem žil v dojmu, že “nové poznatky” jsou opravdu nové, ale není tomu tak. Milan Slíva j.r. poukázal v diskuzích na to, že ty poznatky jsou staré již přes 20 let:

Viz článek Tomáše Baletky s výstižným názvem „Na třetí pak straně Proskovice a Hrabová“: konec jednoho mýtu a nový pohled na stav severovýchodní Moravy ve 13. století z roku 1997, což byl mimochodem rok, kdy se slavilo u nás 700 let a bylo k dispozici dlouhých 20 let toto nějak vyřešit. Ne řešit to teď a hned, na prahu oslav.

Nově jsem si tedy myslel, že “nové poznatky” jsou tedy staré přibližně 20 let, ale ani toto není tak úplně pravda. Jak mě upozornila má sestra Markéta Orkáčová, která ručně píše naší kroniku Hrabové, tak tyto “nové poznatky” jsou vlastně staré přes 95 let, kdy o nich napsal do pamětní knihy učitel Zdeněk Oliva:

Bruno ze Šaumburku, který koupil panství Passcov pro kapitulu olomouckou od vdovy po Konrádovi z Plavce, která toto panství po svém manželovi zdědila.

O tom píše ve své závěti ze dne 3. 12. 1267 před odjezdem do Polska: „Koupili jsme od hraběte Franka z Kukeswaldu kraj, který začíná u řeky Sedlnice a hraničí z jedné strany na Odru a z druhé strany na Bruneswerde se 70 lány. Tento kraj okolo Bruneswerde koupili jsme od paní po Konrádovi z Plavce a jeho dědiců a náleží celý našemu biskupství“. V téže závěti píše také: „Grabove, ville per nos locate“. Jest to dosud nejstarší známá zmínka o naši obec Hrabové.

Historici měli 95 let na to, aby se dohodli a neudělali to, proto já osobně “nové poznatky” staré 95 let v tuto chvíli považuji za účelové a nepodstatněné a otevřeně říkám – Hrabová slaví 720 let od své první písemné zmínky, kterou lze považovat za jednoznačně prokázanou.

19 Komentáře

  1. Jan Dvořák říká:

    To však bohužel jen dokazuje, že spojení Grabowe=Hrachovec bylo omylem, kterého se bohužel ovšem někteří sveřepě drží…

    • Radomír Orkáč říká:

      Nevim, co myslis tim “to dokazuje”, protoze kdyby to dokazovalo, pak neni potreba zadne diskuze a jiz minimalne 95 let je “povazovan” za rok prvni pisemne zminky “1267”. Jedine, co “to” dokazuje je, ze se jedna o “nove poznatky” stare 95 let, nikoliv “nyni” se ukazuje.

      Cele mi “to” pripomina teorii relativity, ktera byla popsana v teze dobe, ale porad je “to” jen teorie, i kdyz nekteri si mysli, ze “to” jiz bylo dokazano. Bylo “to” pouze “popsano”, nikoliv vsak dokazano.

      Proto se v dnesni dobe objevuji clanky jako “Teorie relativity je opravdu nejspíš pravdivá. Důkazy přinášejí nejnovější pozorovací metody až nyní.”

      Nebo ty mas nejake “to”, co by teorii roku 1267 dokazovalo? Cili mas “to” = “dukazy”? Nebo mas “to” pouze jako prvni vyklad, se kterym se historici 95 let neztotoznuji…, protoze jinak by “to” jiz bylo davno uznano.

      Jelikoz “to” bylo znamo jiz v roce 1997 a pres “to” jsme slavili 700 let, tak zadne “nove to” neexistuje, proto “to” jiz minimalne 95 let POUZE povazujeme za jeden z vykladu.

      Martin Slepicka ma sice muj obdiv, ale kdyz chodil po komisich, ze jsou “nove poznatky”, ktere vedou k tomu, ze bychom meli slavit 750 let, tak to bylo “trosku” jinak. Martin mel po komisich chodit a rikat – jiz 95 let je znam vyklad, ktery nas ted na honem! (necely rok pred oslavami) nuti zpochybnit dosud dolozenou prvni pisemnou zminku.

      Stejne jako si musi vedci sami dohodnout, jestli teorie relativity je dokazana, tak se musi historici dohodnout, jestli je prvni zminka rok 1267. Zatim jsou obe jen teorie, nic neni dokazano.

  2. Jan Dvořák říká:

    Jenže zdejší úřad názor vědců nechce znát – proč asi?

  3. Jan Dvořák říká:

    Protože nemohu reagovat na příspěvek pana Slívy z 25.5. 19:05 u článku “Slavíme 720 nebo 750 let?”, činím tak tady.
    Pane Slívo, já samozřejmě podporuji to, aby i více historiků posoudilo kdy byla první zmínka o Hrabové a rozhodl většinový názor (v tomto konsensus bohužel nemůže být, ledaže bychom slavili kompromisně 735 let), ale musím bohužel konstatovat, že po Vašem chlácholení, že každý bude slavit co chce, jste právě Vy začal razantně prosazovat tímto logem, že se musí slavit 720 let, a postavili jste se proti tomu, aby se jakýkoliv posudek dělal (co kdyby bylo závěrem, že je to 750 let…). O tom, že ten, kdo nesdílí tento názor, prý není slušný člověk, ani nemluvě….

    • Milan Slíva jr. říká:

      Pane Dvořáku, můžete prosím říct, jak razantně jsem tímto logem něco začal prosazovat? Jak lze připravovat oslavy výročí bez toho, aniž by bylo známo které? Hážete pouze klacky pod nohy všem, kteří chtějí něco dělat. Chápu, že z vašeho zvráceného pohledu, čím nyní hůře, tím pro vás lépe, abyste se mohl tlouct prsa o volbách, že vy to budete dělat lépe. Ale vy už jste svou příležitost dostal dvaceti lety v zastupitelstvu a čtyřmi lety místostarostování. A co jste předvedl?
      Radek diskuzi u předmětného článku uzavřel proto, aby dal najevo, že pokračování v ní není žádoucí. Všichni pochopili, až na pana Dvořáka.

      • Jan Dvořák říká:

        Bohužel klacky pod nohy oslavám jste hodil vy tím, že jste z trucu odmítl dát dříve vámi přislíbený příspěvek do chystané publikace k oslavám.

        • Milan Slíva jr. říká:

          Pane Dvořáku, ač Vám to bude znít neuvěřitelně, oslavy nejsou připravovaná publikace a ani číslovka v logu oslav. Oslavy jsou vyjádření úcty k starobylosti našeho domova, hledání vzájemnosti a utužování vztahů zdejších občanů. A už vůbec oslavy nestojí na tom, zda se budu autorsky podílet na nějaké publikaci, co zde vychází podruhé za dvacet let.
          Jednání celé rodiny Slepičků a také vaše mne natolik znechutilo, že jsem se rozhodl, že se autorsky na připravované publikaci podílet nebudu. Je to mé plné právo. To neznamená, že jsem se na publikaci nepodílel minimálně tím, že jsem Martinovi Slepičkovi přečetl některé staré listiny. Nepřeji si však být s touto publikací jakkoliv spojován a i to je mé právo. A opravdu to neovlivní oslavy v sebemenší míře a nikomu to klacky pod nohy neháže. Je vidět, že si argumenty taháte již hodně z paty.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Pane Dvořáku, nyní z jiného soudku. Vcelku mne překvapilo, že neznáte význam slova konsensus. Konsensus v žádném případě neznamená kompromis, ale zejména vzájemný souhlas a shodu. Takže váš „fórek se 735“ lze považovat za nemístný. V rámci osvěty vám přidávám odkaz na seznámení se se slůvkem na wikipedii.

      • Jan Dvořák říká:

        Děkuji za poučení, to jsem fakt netušil!

    • Petr Novák říká:

      Mám z toho divný pocit.Dvacet let vám to pane Dvořáku bylo šuma fuk a teď těsně před oslavama potřebujete názory odborníků,úřad nic nedělá a názor znát nechce a tak bych mohl pokračovat. Nabyl jsem dojmu,že se vám o to kolik slavíme nejedná a názor ať si každý udělá sám.

      • Jan Dvořák říká:

        Znovu a poněkolikáté opakuji, že před 20 lety nikdo v Hrabové nezpochybnil, že má 700 let. Nicméně to, co Martin Slepička přednesl, jsou vážné argumenty toto zpochybňující. A neměly by být jen tak ignorovány tím, že když jsme kdysi řekli, že první zmínka byla v roce 1297, tak to musí být na věčné časy a nikdy jinak. Stovky let se také považovalo za dogma, že Země je středem vesmíru.

        • Radomír Orkáč říká:

          Ke zpochybnění došlo jak před 20 lety, tak i před 95 lety. Naopak, Martin Slepička předloni předložil jasné argumenty, kterými jednoznačně písemně uvedl, že onen 95 let starý výklad je nesprávný. Nic novějšího nebylo předloženo, čili platí toto:

          V listině ze dne 2. 8. 1297 vydané olomouckým biskupem Dětřichem a těšínsko-osvětimským knížetem Měškem I. Těšínským si můžeme latinsky přečíst první zmínku o Hrabové ve znění: „Ceterum illud exceptum est communiter et expressum, quod in Grabow, et in Paʐkow, et illic vbique contra bona Barutonis…“ Listina se dodnes nachází v ZA Opava, pobočka Olomouc (dále jen ZAO, pob. Ol.), Arcibiskupství Olomouc, sign. Ela4, inv. č. 939. V minulosti se také vyskytovala mylná interpretace, že první písemná zmínka o Hrabové, která byla (nesprávně) nalezena v závěti biskupa Bruna ze Schauenburku, pochází z roku 1267; došlo avšak ke zřejmé záměně s vesnicí Hrachovec, jež je dnes součástí města Valašské Meziříčí.

        • Milan Slíva jr. říká:

          Je to marné, je to marné, je to marné. Dvořákovic kolovrátek nepřesvědčíš. Zde opravdu nejde o to, zda má či nemá „staronová“ teorie pravdu. Nikdo předem nevylučuje, že by pravdu mohla mít. Ale dospět ke konsensu není otázka dní či měsíců, ale let. Oslavy jsou letos. Je nutné připravit propagační a upomínkové předměty, proto je zcela pragmatickým rozhodnutím, držet se tradice a novou teorii v život překotně nezavádět. Oslavám je jedno a nikomu neuškodí, když se oslaví 720 let, dokonce ani historii, která již srdnatě snesla oslavy 700 let před dvaceti lety. Pokud však nyní oslavíme 750 let a některé připomínky vůči nové teorii se ukáží být opodstatněné, budeme slavit za 30 let 750 let znovu? Čistý pragmatismus pro letošní rok zvítězil a o teoriích se však může diskutovat i nadále. Nikdo nikomu v tomto nebrání a oslavami 720 let se tomu cesta neuzavírá.
          Mám dojem, že se stále omílá jedno a to samé a tato diskuze nic nového nepřináší. Svá stanoviska již všichni sdělili, pouze pan Dvořák stále jitří vášně s nadějí, že stokrát opakovaná lež se stane pravdou.
          Pane Dvořáku, proto jsem i o vás a zejména pro vás složil básničku, kterou možná najdete v příštích Hrabovských listech. Pro všechny ostatní připravuji článek, který osvětlí pochybnosti ohledně nové teorie.

          • Jan Dvořák říká:

            Ve své agresivitě jste se dopustil poněkud schizofrenického jednání, kdy na jedné straně říkáte, že teorie 750 let by mohla mít pravdu, na druhé straně ji nazýváte lží. A nešiřte, prosím, bludy, že by bylo potřeba k vytvoření odborného názoru několik let bádání.

            • Milan Slíva jr. říká:

              Nenazývám lží uvedenou teorii, ale vaše řeči.

        • Petr Novák říká:

          Nemluvíte pravdu,už před dvaceti lety jse o tom mezi občany vedli debaty,ale nebylo Hrabova.info.

    • Radomír Orkáč říká:

      Honzo, neni fer, co pises…

      Diskuze o 750 let by se mela primarne resit na pude letopisecke komise – nestalo se tak, prestoze je Martin Slepicka predsedou a chodil po ostatnich komisich “prosazovat” 750 let. V letopisecke komisi se neodvazil, protoze predpokladam, ze by ho poslali hodne daleko.

      Martinuv nazor je jasny, navic zapsany v publikaci, na kterou prispela i obec (na tisk) – na muj popud: https://www.hrabova.info/2015/09/23/dotaz-na-prispevek-publikace/

      Martin jak v publikaci, tak i zde na Hrabova.Info pise, ze interpretace, ktera by vedla k uznani roku 1267 za prvni pisemnou zminku, je milna a nespravna.

      Kdo jiny v Hrabove prosazuje 750 let? Rodina Slepickova, nebo ty? Lidem je to bud jedno, nebo chteji to, co bylo dolozeno. Nikoliv rozporuplne teorie, ktere jednoznacne vylucuje Martin Slepicka a o kterych na komisich rikal – jsou nove poznatky. Nove poznatky jsou stare 95 let!

      Pokud je nejaky historik, ktery by takovou interpetaci podporoval, proc nekontaktoval Radu, predsedu nebo cleny letopisecke komise? Proc jeste nebyl od zadneho takoveho historika neco nasi odborne verejnosti predlozeno? Proc letopisecka komise neusporadala diskuzi? Jak se letopisecka komise vlastne s touto otazkou – 750 nebo 720 – vyporadala? NIJAK!

      Logo jsem ukradl ja, Milan Sliva s tim spise nesouhlasil, nez souhlasil. Kdyby totiz nebyly umele udrzovany a vyvolavany nesmyslne diskuze skrz komentare na Hrabova.Info a rodina Slepickova neorodovala u starosty (mimo verejnost) za 750 let, tak jsme mohli mit mnohem lepsi logo – i Milan Sliva chtel udelat lepsi logo (s PSC 720 00), ale dokud stale byly spekulace, nikdo nic nechtel v teto zalezitosti konat.

      To, ze se zverejnilo logo 720 let je jen a jen moje prace a at mi to kdokoliv vycita – klidne i verejne.

      Kdyz to neudelal starosta, tajemnik, letopisecka komise, tak uz jsem musel bouchnout do stolu a rict, jak to je a jak to vidi drtiva vetsina lidi, kterym to neni jedno. Jak je navic podlozeno v publikaci o kostele (MARTINEM SLEPICKOU!) a na Hrabova.Info (MARTINEM SLEPICKOU!).

      Ano, “souhlasim”, ze je trapne, ze se k tomu nikdo z obce nevyjadril, ale tahle vytka stejne tak smeruje i na Martina Slepicku, ktery jako predseda letopisecke komise mel konat a nekonal. Ostatni se k tomu nevyjadrovali, protoze vyjadrovat se ke SPEKULACIM, je hloupost, takze se pokracuje v tom, co jiz bylo davno prokazano a v tom duchu se mi vyjadrili prakticky vsichni nasi zastupitele se kterymi jsem se bavil (cca 8) a nekteri urednici. NIKDO z nich nebyl pro 750, naprosto nikdo.

      Honzo, kdyz davas tolik podnetu na Zastupitelstvu, coz je podle me naprosto spravne a v poradku, proc jsi nevznesl podobny podnet, ktery by se tykal prave oslav (720 nebo 750)?

      Kdo krome rodiny Slepickovych a tebe prosazuje 750 let? Ja nikoho takoveho neznam a bylo by divne, kdyby nekdo takovy existoval a ke mne se to nedostalo, protoze jsem se o tom bavil s tolika lidmi…

  4. Radomír Orkáč říká:

    Opet se diskuze staci uplne jinym smerem.
    Diskuze bude dnes ve 12:00 uzavrena.

    • Milan Slíva jr. říká:

      Nevím jestli se to nemine účinkem, pan Dvořák se určitě pouze přesune k dalšímu neuzamčenému tématu a bude pokračovat.

[email protected] [email protected]