(VIDEO) Zpátky do minulosti: V bitvě u Zborova bojovali i muži z Hrabové (1.-2.7. 1917)

(Jaroslav Olšanský pro Hrabovské listy 2017/11) Když v internetovém vyhledávači Google budete hledat fakta o legionáři Petru Olšanském, odkáže Vás internet na webové stránky Encyklopedie dějin Brna, kde se dá přečíst jeho životopis, včetně toho, že v Brně za druhé světové války žila jeho žena s dětmi. A to i když zadáte „Petr Olšanský Ostrava”. I tak Vás to odkáže na brněnskou encyklopedii… Přitom Petr Olšanský je jedním z nejvýznamnějších rodáků Hrabové. Jeho příběh přiblížil synovec, Jaroslav Olšanský, sám rodák z Hrabové, žijící dnes ve Švýcarsku:

Petr Alexej Olšanský

Petr Alexej Olšanský

Naše dějiny připomínají letos 100 let od významné události z doby 1. světové války. Dne 2. července 1917 začala bitva na Ukrajině, bitva u Zborova. Účastnili se jí naši čeští a slovenští vojáci — legionáři, též několik vojáků jiných národností. Bojovali na straně dohodových velmocí proti Centrálním mocnostem, převážně Rakousku a Německu.

Tato událost zůstala natrvalo zapsána v dějinách příštího demokratického Československa. Profesoru Masarykovi a jeho spolupracovníkům totiž významně pomohla v jejich politickodiplomatické práci za obnovu české státnosti. Byla s důstojností a respektem vzpomínána pravidelně od začátku dvacátých let minulého století až do roku 1948.

Z celkových 22 vojáků — legionářů z Hrabové se této bitvy účastnili dle dokumentace dva. Antonín Pech padl pátého dne bojů u Volosůvky, druhý z nich, bratr mého otce, Petr Olšanský, tuto bitvu přežil. Jeho nelehký život důstojníka Československé armády byl ukončen později v koncentračním táboře Osvětim 20. února 1942. Do konce dvacátých let minulého století bydlel v Hrabové, je zapsán na památníku padlých na hrabovském hřbitově. Jednu zajímavost si nemohu odpustit. U Zborova bojoval pod jeho velením i bratr mé matky Josef Adamus z Kunčic. Bohužel jako frontovému vojáku mu štěstěna nepřála. V bitvě padl. Stačilo málo, aby k vojenským poutům společných frontových zážitků přidali i pouto příbuzenské.

Petr Alexej Olšanský foto rodinný archív Válečná vřava roztrhla rodinnou vazbu ještě dříve, než vůbec mohla vzniknout.

Budu rád, když těchto několik řádků vzbudí zájem především u mladé generace v Hrabové. Zborov má v našich dějinách oprávněně důstojné místo. Není ho možné ignorovat, tak jako já nemohu popřít, že jsem se v Hrabové narodil a do 39 let v ní také s jejím životem žil.”

ZBOROV

Zborov leží na území dnešní Ukrajiny a známá bitva se tam odehrála 1. a 2. července 1917. Bitva byla první samostatným bojem československé jednotky v první světové válce. Vítězství československých vojáků bylo základem pro vznik legií v Rusku a tím pádem ovlivnilo i vznik Československa v roce 1918.

Video o bitvě u Zborova od České televize je na Youtube:

Jaroslav Olšanský, Švýcarsko

https://edu.ceskatelevize.cz/video/1267-bitva-u-zborova

Štítky: , ,

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

[email protected] [email protected]