Vladimír Slavík: Hrabová před třiceti lety (6)

(Vladimír Slavík, sobota 27. července 2024) O významných událostech v Hrabové v létě 1994 napsaly Hrabovské listy č. 3/1994 toto:

Souběžně s Územním plánem Ostravy je připravován Územní plán zóny Hrabová.

Bude projednán s představiteli veřejné správy i s občany. Počítá se s další výstavbou nových rodinných domů, a to především v okolí trasy dřívější tramvaje. S dostavbou objektů občanské vybavenosti se počítá na Šídlovci a podél Paskovské ulice v blízkosti kostela. Pro lehký průmysl, sklady a obchody všeho druhu je vymezeno území po pravé straně Místecké ulice jižně od ulice Krmelínské. Pro rekreační a sportovní účely je určeno území v oblasti Pilíků po jejich rekultivaci, a v prostoru, který vznikne po odstranění a rekultivaci odvalu VŽ. Významná změna se chystá v oblasti dopravy, a to prodloužení ul. Mostní až na Místeckou. Přínosem bude i přemostění Ostravice a napojení TAJGY přímo na ulici Frýdeckou. Tento Územní plán počítá i s dokončením stavby kanalizačních řádů na celém území obce.

Signalizace u ZŠ.

Pro ochranu dětí u základní školy byla instalována světelná signalizace, která funguje takto: pondělí až pátek od 5 do 7 hod. a od 8 do 18 hod. svítí žlutá, tlačítkem lze vyvolat zelenou. Od 7 do 8 hod. se na semaforu v pravidelných intervalech střídá červená se zelenou. V noci, v sobotu a v neděli svítí přerušovaně žlutá.

Školní klub nebude!

Jedním z projektů pomocí škole byl záměr vytvořit pro děti školní klub pro využití volného času dětí v odpoledních hodinách. Měl mít čtyři kroužky, a to pro sport, pro hudbu a tanec, pro výpočetní techniku a pro všeobecnou kulturně výchovnou činnost. O tom, že nebude, rozhodli rodiče dětí v anketě. Ze 180-ti anketních lístků se vrátilo pouze 67, z nich 60 rodičů souhlasilo se založením klubu. Vzhledem k tomu, že klub mohl fungovat při počtu dětí 80 -100, není reálné klub zřídit. Rodiče asi odradil měsíční poplatek 50 Kč za žáka.

Přes tropická vedra na jedničku!

Dvanáct Hrabovských žen cvičilo na XII. všesokolském sletu na Strahově v Praze pod hlavičkou Sokola Nová Bělá. Nadšení domácích i zahraničních cvičenců a návštěvníků začalo v průvodě Prahou a vytvořilo skvělé prostředí pro po tolika letech obnovený všesokolský slet. Ve vzpomínkách zůstanou nová přátelství, družná setkání, nevšední dojmy a spontánní atmosféra svobody a dobrovolnosti. Hrabovské ženy cvičily po dva dny ve skladbě „Karneval“ a odměnou za fyzickou náročnost jim zůstanou vzpomínky na srdečnost, přátelství a nadšení diváků z celého světa. Veřejnou pochvalu si zaslouží ze strany hostitelů sestra Rozehnalová, která nám zajišťovala jak ubytování tak cestování po Praze. (Z rozhovoru s účastnicemi J. Rundtovou a s J. Huvarovou zaznamenal Ing. Kosela).

Zdroj: vladimirslavik.netstranky.cz

Štítky: ,

Vložte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

[email protected] [email protected]